ARKITEKT I FOKUS

Joakim Lyth

Joakim Lyth har en framgångsrik karriär som arkitekt och flera av hans uppdrag är både omtalade och prisbelönta. Men yrket var från början inte ett förstahandsval. Ändå hamnade han i den branschen. Nu har han jobbat på Wingårdhs Arkitektkontor i 19 år och var handläggande arkitekt för det spektakulära köpcentret Emporia i Malmö.
Tidigt designintresse
Att skapa och formge har tillhört Joakims intressen från unga år.
"Jag har alltid gillat att teckna och måla. Ett tag funderade jag på att bli bildesigner. Jag sökte in på utbildningen på det som nu är HDK (Högskolan för design och konsthantverk), men kom inte in. Istället påbörjade jag en arkitektutbildning och tänkte att det bara var tillfälligt, men jag blev fast. Det är otroligt intressant att kunna påverka människors vardag genom byggnader och att förhoppningsvis förändra vardagen till det bättre."
Joakim har genom åren arbetat med åtskilliga projekt som fått stor uppmärksamhet. Ett exempel är saluhallen i Malmö som hösten 2017 fick stadens stadsbyggnadspris. Från början var detta ett godsmagasin som med tiden blev angripet av hussvamp. Allt trä togs bort och kvar stod murarna – en öde ruin. Här skapades en saluhall som tog tillvara ruinen, samlade en rad aktörer och blev en ny mötesplats i en attraktiv miljö.
"En byggnad är alltid unik. Den byggs på en plats, för människorna där och svarar på ett eller flera behov som finns just på det stället."
Joakim arbetade i 14 år på Wingårdhs kontor i Göteborg, men är numera platschef på kontoret i Malmö. Detta var först projektkontor för Emporia Köpcenter, men blev sedan permanent.
crossmenu