ARKITEKT I FOKUS

Bengt Ahlqvist

Bengt Ahlqvist tillhör våra mest rutinerade arkitekter. Genom åren har han arbetat med såväl bostäder och kontor som stadsplanering och infrastrukturanläggningar. Sommaren 2017 invigdes Citybanan, en sex kilometer lång pendeltågstunnel som löper under Stockholm. Bengt och hans medarbetare var i princip med från start i planeringen av banans båda nya stationer.

Intresset för arkitektur började redan i tonåren för Bengt.
"Jag hade en morbror som var byggingenjör och för mig något av en idol. Han ordnade dessutom en praktikplats åt mig hos Paul Hedqvist, en känd arkitekt på den tiden."
Bengt var därefter anställd hos Ralph Erskine, en annan förgrundsgestalt inom svensk arkitektur, i många år. De samarbetade även när Bengt senare startade eget.
"Arkitektyrket är kreativt. Det är också ett lagarbete där man behöver samarbeta och känna tillit till varandra."
Uppdragen är många, både utomlands och i Sverige. Några kända exempel där Bengt varit med och satt sin prägel är holländska invandrarverkets kontor i ’s-Hertogenbosch och stadsdelen Byker i Newcastle upon Tyne. I Sverige kan vi nämna Stockholms universitetsbibliotek, Allhuset på Frescati, Cityterminalen och World Trade Center i Stockholm samt pendeltågsstationerna vid Årstaberg, Kungsängen och Barkarby. Framgången verkar dock inte ha gjort åverkan på Bengts ödmjukhet utan han konstaterar lugnt:
Jag är väl ganska bra på att teckna och rita gubbar.
crossmenu