UPPDRAG

Konstverk: Mini-magiska Skogen/Årshjulet

Mosslelunds Förskola, Värnamo

Konstverk på Mosslelunds förskola

Barnens stövlar smattrar på asfalten när de kommer springandes över gården. Med ivriga ögon letar de efter Hanna, konstnären och landskapsarkitekten, som är i full gång att plantera de sista växterna intill konstverket ”Mini-magiska Skogen/Årshjulet”. ”Imorgon ska vi få vara med och gräva", säger en liten tjej med förväntan i rösten. Sedan springer de vidare in på gården för eftermiddagens lekstund.
Under en höstdag i september fick vi möjligheten att besöka Mosslelunds förskola i Värnamo. Där var Hanna Nilsson på plats i full fart att sätta ned de allra sista växterna i den omkringliggande rabatten runt ”Mini-magiska Skogen/Årshjulet”, ett konstverk tillverkat i terrazzo och med ingjutna detaljer i mässing och olika stensorter. Kreationen är skapad av konstnärsduon Hanna Nilsson och kollegan Sofia Österhus. Tillsammans driver de Byggstudio och de jobbar ofta med material som harmonierar med omkringliggande natur.

Terrazzo ändrar karaktär beroende på väder

Hanna, hur gick tankarna när Sofia och du började att spåna på konstverket "Mini-magiska Skogen/Årshjulet"?
Den omkringliggande miljön runt själva skolbyggnaden var öppen och saknade intima och gröna rum för barnen att leka i. Vi ville skapa ett fast element och samlingsplats inuti växtligheten i form av en gjuten plattform. Plattformen skulle vara taktil med detaljer som berättar om lokal växtlighet, som en utgångspunkt för samtal och språk mellan pedagoger och barn.

I pedagogik används ibland årshjul för att förmedla årstidsväxlingar. En rund plattform kan vara som ett stort årshjul helt enkelt, med månadernas namn i kanten, och element i sten, terrazzo och mässing som ska symbolisera årets gång i naturen. De planterade arterna är valda utifrån starka årstidkaraktärer i färg, blomning och bär. De är också robusta och kommer på sikt att tåla lek!”

Efter en stund säger Hanna: 
Terrazzo som material är intressant då det varierar i uttryck beroende på väder och vind. Låt mig spola vatten på plattformen så får ni se hur färgerna ändras! I skarpt solljus blir färgerna bleka och när det är molnigt träder färgerna fram desto mer. Regnar det och själva plattan blir blöt så blir färgerna än mer intensiva.

Från ritning till installation - Herrljunga Terrazzo Konstgjuteri

Konstprojektet påbörjades våren 2021 och på vårkanten ett år senare gick stapeln av för det praktiska arbetet i Herrljunga Terrazzo Konstgjuteri. Enligt ritningsunderlag från Hanna och Sofia skapade Raymond Wellander ”Mini-magiska Skogen/Årshjulet”, ett moment i taget.

Raymond; hur det var att arbeta med konstverket?
Ett väldigt roligt projekt! Det var många olika moment men det var roligt att ta sig an utmaningen.
I detta arbete var en nära dialog med konstnären Hanna av största vikt, understryker Raymond Wellander. Hon såg små detaljer som vi inte själva hade tagit notis på. Detaljerna är enormt viktigt för att skapa en vacker och iögonfallande helhet. Tillsammans bollade vi mycket under processen och till slut har vi ett färdigt konstverk framför oss. Det är en häftig känsla att följa hela arbetet – från ritning till installation.

Hanna; Hur tycker du att det varit att arbeta med Herrljunga Terrazzo?
Jag tycker att Herrljunga Terrazzo är öppna för idéer! Dessutom är ni nyfikna och gör ert bästa för att kunna genomföra dem. Raymond som vi jobbade med är noggrann och skicklig. Vi hade bra och snabb kommunikation och vi fick alltid ett glatt bemötande. Enkelt!

crossmenu