UPPDRAG

Kv. Paraden, Barkaby

CASE – PARADEN, ETT MODERNT BOSTADSPALATS
På Barkarbys gamla flygfält, norr om Stockholm, växer en ny spännande stadsdel fram. Vid Stora Torget ligger Paraden, ett kvarter som rymmer drygt 200 lägenheter samt lokaler för butiker och annan verksamhet. Åsa Kallstenius, delägare på Kod Arkitekter, var ansvarig arkitekt för projektet som fått ett mycket positivt mottagande och tilldelats utmärkelsen Byggnadsmärket 2018 av Järfälla kommun. Fasaden har även nominerats till Årets Fasad 2019 av branschföreningen SPEF.
"Paraden ska utgöra en tydlig och värdig fond till torget och samtidigt ge ett trivsamt boende. Här använde vi terrazzo både inomhus och utomhus. Det är livfullt, vackert och slitstarkt – helt enkelt ett av våra favoritmaterial, säger Åsa Kallstenius, arkitekt SAR/MSA Kod Arkitekter AB.
Intentionen var att bygga en tydlig, värdig och högrest fond mot torget. Paraden är en modern tolkning av ett bostadspalats och ger ett ståtligt intryck. Den blåputsade fasaden, som är en blinkning till Stockholms konserthus, samspelar på ett vackert sätt med den ljusa terrazzon och de nätta smidesdetaljerna.
"Det är viktigt att ett hus tillför något till platsen, att det ger något tillbaka till de boende och dem som passerar förbi."
I kvarteret ingår flera byggnader som tillsammans omgärdar den grönskande innergården och dess planteringar, sittbänkar och lekplats. Byggnaderna är anpassade i skala och höjd för att optimera ljusinsläppet på gården och i lägenheterna. Den norra delen, mot torget, är högre och den södra lägre. Samtliga lägenheter, från ettor till femmor, ligger över hörn eller är genomgående och har därmed ljusinsläpp från minst två håll.

Bottenvåningens fasad består av terrazzoplattor med blindfog, vilket ger ett både stilrent och bearbetat intryck. Basen är ljus och stenarnas nyanser går i grått, vitt, beigt och gult. Terrazzon finns även i trapphus, entréhallar, på sittbänkar och kring inbyggda postlådor.

Terrazzo är ett av våra favoritmaterial på arkitektkontoret. Det är vackert och livfullt samtidigt som det är användbart, tåligt och åldras på ett fint sätt. Dessutom passar det bra både inomhus och utomhus.
Kvarterets stora portgång skapar kontakt mellan torget och innergården. De terrazzobeklädda väggarna har en bakgrundsbelysning som på kvällen ger känslan av att väggarna glöder. Idén till detta föddes när man i början av projektet höll upp terrazzoprover mot ljuset och såg hur effektfullt strålarna letade sig igenom materialet.
"Jag har alltid tyckt om hus och visste tidigt att jag skulle bli arkitekt. Det är ett spännande yrke där man utvecklas hela tiden och lär sig nya saker. För mig är det viktigt att visa omtanke, bland annat genom väl valda material som ger en fin helhet. När det gäller terrazzon har vi använt HT-CALACATTA som ingår i kollektionen Italian XQ från Herrljunga Terrazzo. Vi fick bra information från dem och är mycket nöjda med resultatet."
Herrljunga Terrazzo erbjuder en rad stilrena kollektioner. Som arkitekt har du dessutom möjlighet att designa din egen terrazzo i vårt labb.
crossmenu