ARKITEKT I FOKUS

Erik Gardell

Erik Gardell har ett gott öga till gediget hantverk och handens kunskap. Under uppväxten på Gotland sommarjobbade han som snickare och studerade även konst. Därefter följde arkitektutbildning på KTH i Stockholm och i huvudstaden inleddes också yrkesbanan som arkitekt. Genom olika tillfälligheter återvände Erik sedan till barndomsön och blev involverad i ett spännande och omtalat projekt – att omvandla Bungenäs, vars historia omfattar både kalkbrytning och militära övningar, till ett attraktivt lokalsamhälle.

Fascinationen för såväl detaljer som helhet har funnits med från start, likaså att ha roligt under arbetets gång.
"Jag gillar att med handens kunskap bygga detaljer och skapa ett fint hantverk. Från tiden som snickare minns jag också den trevliga stämningen. Vi hade kul när vi jobbade!"
Den goda stämningen följde med in i arkitektbranschen där ett gott samarbete med kollegor och leverantörer är lika viktigt. Erik är idag vd på Skälsö Arkitekter som har kontor både i Visby och Stockholm. Byrån grundades 2010 av entreprenören Joachim Kuylenstierna, vars pappa tidigare tjänstgjorde som militär på Gotland. Det var också Joachim som köpte Bungenäs vid Fårösund och beslöt sig för att göra något speciellt av området. Genom en surfarkompis, som jobbat med Joachim, kom Erik tidigt med i gruppen som utvecklade den nedlagda anläggningen.

Inom området fanns flera imponerande byggnader som k-märktes och restaurerades med omsorg och varsam hand. Den gamla kalkladan och de höga murade ugnarna blev konsthall och restaurang. Matsalen, där kalkbrukets anställda en gång åt, fick också nytt liv som restaurang. En nergrävd militärbunker blev privatbostad och lanthandeln återuppstod. Även naturen har ägnats omtanke och delar av Bungenäs är sedan 2006 naturreservat.
"Jag ser konst och arkitektur som ett sätt att ifrågasätta och ställa sig frågan: Hur kan vi göra? Det kanske inte alltid blir rätt, men vi kan jobba på många skalor för att se bortom nuet och hitta kärnan i vad vi vill åstadkomma. Konst är inte bara för konstnärer och arkitektur är inte bara för arkitekter. Vi skapar miljöer som människor ska leva i och nyttja. Det kan handla om allt från dörrhandtag till samhällsbygge."
Priser och internationell uppmärksamhet
För sitt arbete med Bungenäs har Erik tillsammans med sina kollegor på Skälsö Arkitekter vunnit prestigefulla priser som Ung Svensk Arkitektur 2017 och Villapriset 2017. Även internationellt har projektet uppmärksammats och bland annat New York Times och Frankfurter Allgemeine har varit på besök och rapporterat om den fascinerande förvandlingen.
crossmenu