ARKITEKT I FOKUS

Christian Halleröd

2016 blev Christian Halleröd utsedd till årets inredare av magasinet Residence. Meritlistan innehåller en lång rad framgångsrika samarbeten med spännande varumärken, både i Sverige och utomlands.
Formgivning har alltid intresserat Christian. Efter utbildning till både möbelsnickare och möbelformgivare på Malmstensskolan designade han kontorsmöbler hos Kinnarps under några år. 1998 startade han det egna företaget Christian Halleröd design AB.
"Bilden som fanns då var att om man ska kunna påverka så startar man eget, säger Christian. Därför var det ett naturligt steg för mig. Numera driver jag företaget tillsammans med min fru Ruxandra som är arkitekt så vi kompletterar varandra på ett bra sätt."
Lyfta varumärken
Uppdragen har varit många och intressanta. Christian ser det som sin uppgift att genom butiksinredningen lyfta varumärken och han gör en noggrann research inför varje uppdrag.
"Jag gillar att skapa fina, hållbara miljöer som tar fram det unika i varje varumärke. Det är en utmaning som jag tycker är inspirerande."
På NK i Stockholm har han formgett en rad butiker, bland annat Acne, Byredo och House of Dagmar. Men han har också jobbat på flera andra platser i världen. Ett exempel är det svenska sneakermärket Axel Arigatos butik i London.
"Det var deras första butik och ett mycket roligt projekt. Här finns en hel del terrazzo, faktiskt hela fyra ton. Podierna som visar skorna är exempelvis handhuggna terrazzoblock. Vi valde att göra butiksmiljön minimalistisk så att produkterna kan stiga fram och ta plats."
Gillar terrazzo
Christian har en speciell förkärlek för terrazzo, bland annat på grund av stenkänslan och för att det går att använda på så många olika sätt. Materialet finns numera också på det egna kontoret och här har Christian själv formgett blandningen som innehåller tumlade stenar istället för krossade.
"Jag har alltid gillat terrazzo. Det är så inspirerande att se de gamla palatsen i Italien. I Sverige är materialet ganska knutet till tunnelbanan och andra offentliga platser. Därför är det roligt att man nu även ser det i så många andra miljöer. Det är ett vackert, klassiskt material som passar till så mycket."
Under många år har Christian arbetat med Herrljunga Terrazzo, ett samarbete som han tycker är enkelt och okomplicerat.
"De är alltid hjälpsamma och proffsiga. De skickar prover, löser problem, är flexibla och lyssnar verkligen. När man kommer med en idé gör de allt för att hjälpa till så att man kan genomföra den."
crossmenu