För Lisa Landgård fanns det aldrig någon tvekan när det gällde yrkesvalet – hon skulle bli arkitekt. Under åren har hon arbetat med flera större projekt, däribland Biomedicum som är Karolinska Institutets nya forskningscentrum och det sträcker sig över 65 000 m². Laboratoriet blir ett av Europas modernaste och väntas locka medarbetare från hela världen.
Det kreativa intresset fanns tidigt hos Lisa och det kom till uttryck på flera sätt.
"Jag har alltid ritat och skapat med händerna. Intresset för arkitektur visade sig också tidigt. Redan som 5-åring kunde jag titta på funkishus och vackra fasader och kommentera dem."
Efter gymnasiet tog hon dock en paus från sina planer och läste franska och åkte skidor under två år. Därefter väntade sex års studier på Kunstakademiets Arkitektskole i Köpenhamn följt av anställning på danska arkitektbyrån C.F. Møller.
"Jag började jobba hos dem i Köpenhamn, men blev sedan skickad till Stockholmskontoret för att arbeta med arkitekttävlingar. Egentligen skulle jag bara ha stannat i ett halvår, men jag är kvar här ännu, sju år senare."
Börjar med att ställa viktiga frågor
Som arkitekt kommer hon ofta in i uppdragen i ett tidigt skede.
"Jag gillar att vara visionär och har ett stort samhällsengagemang. För mig är det viktigt att ställa de rätta frågorna: Vem gör vi det här för? Vad vill människor ha och vad behöver de? Hur kan arkitekturen bidra till detta?"
I perioder arbetar Lisa mycket intensivt och försöker sedan ta det lugnare och ladda batterierna.
"Vi arkitekter jobbar i team och kollektivet tar fram lösningarna tillsammans. Lagarbetet är något jag verkligen tycker om. Det fungerar som en katalysator för goda idéer. För egen del får jag mycket inspiration från mina medarbetare. Vi har gått olika skolor, kommer från olika delar av världen och har olika specialiteter. Att vistas i naturen är en annan stor inspirationskälla. Däremellan blir det en naturlig balans."