UPPDRAG

Udden 6-7, Bungenäs

Det gamla gotländska militärområdet Bungenäs vid Fårösund har fått nytt liv som bilfritt lokalsamhälle med bostäder, lanthandel, restauranger och konstgalleri. Udden 6-7 tillhör de privatbostäder som uppförts med varsam hand för att knyta an till såväl landskap och historia som modern arkitektur.

”Vi ville skapa ett område som visade respekt både för naturen och historien. I detaljplanen föreskrev vi material som harmoniserade med platsen, som trä, rostigt stål och betong i alla dess former. Med hjälp av terrazzo fick vi in sten och betong inomhus på ett vackert och effektfullt sätt”, säger Erik Gardell, arkitekt SAR/MSA på Skälsö Arkitekter.
Det förbjudna blev tillgängligt
Bungenäs är en drygt 160 hektar stor halvö som ligger vid Fårösund på nordöstra Gotland. Området har under 1900-talet haft en historia av både kalkbrytning och militärövningar. Under lång tid var det ett förbjudet område till skillnad från övriga delar av ön som vanligtvis är tillgängliga för allmänheten. Försvarsmakten lämnade Bungenäs för snart 20 år sedan enligt den tidens politiska beslut om nedrustning.
"När jag som tonåring letade efter bra ställen för att surfa kom jag till den stora grinden vid Bungenäs och blev naturligtvis nyfiken på vad som fanns innanför, säger Erik Gardell."
Svaret kom ungefär ett decennium senare när Erik fick möjlighet att arbeta med att restaurera och bygga nytt på Bungenäs. Han upptäckte då en häftig men samtidigt sargad miljö, både efter kalkbrytningen och militärövningarna. Här fanns för övrigt också bra surfvågor.
"Vi jobbade verkligen från grunden och var med och tog fram detaljplanen för området. Vi träffade länsstyrelsen, byggnadsantikvarie, folk som bor och verkar i närheten samt olika konstnärer. Det var ett svårt och utmanande uppdrag, men på samma gång väldigt roligt."
Från dörrhandtag till samhällsbygge
Inom området fanns flera imponerande byggnader som k-märktes och restaurerades med omsorg och varsam hand. Den gamla kalkladan och de höga murade ugnarna blev konsthall och restaurang. Matsalen, där kalkbrukets anställda en gång åt, fick också nytt liv som restaurang. En nergrävd militärbunker blev privatbostad och lanthandeln återuppstod. Även naturen har ägnats omtanke och delar av Bungenäs är sedan 2006 naturreservat.
"Jag ser konst och arkitektur som ett sätt att ifrågasätta och ställa sig frågan: Hur kan vi göra? Det kanske inte alltid blir rätt, men vi kan jobba på många skalor för att se bortom nuet och hitta kärnan i vad vi vill åstadkomma. Konst är inte bara för konstnärer och arkitektur är inte bara för arkitekter. Vi skapar miljöer som människor ska leva i och nyttja. Det kan handla om allt från dörrhandtag till samhällsbygge."
De nya husen som uppförs byggs visserligen med modern arkitektur men relaterar ändå till naturen, historien och kulturen på platsen. Bungenäs är dessutom ett bilfritt område där man får lämna bilen vid en parkering och sedan promenera eller låna en cykel om det behövs.
"Många uppskattar att det är så tyst. Man kommer in i ett annat mood här."
Priser och internationell uppmärksamhet
För sitt arbete med Bungenäs har Erik tillsammans med sina kollegor på Skälsö Arkitekter vunnit prestigefulla priser som Ung Svensk Arkitektur 2017 och Villapriset 2017. Det sistnämnda mottog de för Byggnad 104, dvs. den ombyggda bunkern. I juryns motivering kan man läsa: ”Det är lika kaxigt som varsamt och sätter gotländska Bungenäs på kartan över arkitektoniskt återbruk och nybyggen i världsklass.” Även internationellt har projektet uppmärksammats och bland annat New York Times och Frankfurter Allgemeine har varit på besök och rapporterat om den fascinerande förvandlingen.

Bungenäs har blivit ett populärt resmål och flera kända svenska artister har hållit konserter här. Även fyrfotingar gillar området och de lösspringande fåren är ett trivsamt inslag. Fast faktum är att de också har en arbetsuppgift – att hålla markerna öppna.
Terrazzo i harmoni med omgivningen
Enligt Bungenäs detaljplan ska material användas som harmoniserar med platsen, som trä, rostigt stål och betong i alla former.
"Här finns grus utomhus och genom att använda terrazzo fick vi in sten och betong inomhus på ett vackert och effektfullt sätt."
Erik har tidigare jobbat med terrazzo i andra projekt där materialet använts både som golv och till inredning, som t.ex. bänkskivor.
"Terrazzo har funnits länge och blivit trendigt på nytt. Det är ett material som är kul och härligt att jobba med för det finns så många olika valmöjligheter. Vi arbetar med många projekt från privata beställare, både med villor och fritidshus, och använder ofta terrazzo på ett eller annat sätt."
Till den privata bostaden Udden 6-7 anlitades Herrljunga Terrazzo för att platsgjuta golv och lägga plattor i trapporna.
"Det är en stor och seriös leverantör och vårt samarbete fungerade jättebra. Jag var ofta på plats under byggtiden och såg hur man med stor noggrannhet anlade golv och trappsteg av terrazzo. Resultatet blev mycket fint och det goda hantverket är en viktig del av det."
crossmenu