TIPS & TRENDER

En fredssymbol i terrazzo

Osuddenrundan är en 6 km lång stig som slingrar sig mellan centrala Värnamo längst med ån Lagan ner till Osudden vid sjön Vidöstern. På vägen passerar du varierande utsikter, en hembygdspark, vippande sädesfält och kolonistugeområde. Under de stora ekarna kan du stanna upp en stund, men en ännu bättre plats för vila är bänkarna längst med Osuddenrundan.

Bänkarnas stad är ett projekt för att förstärka Värnamos position som design-, konst- och möbelstad. Platsen för detta projekt är Osuddenrundan, här har hittills två bänkar invigts och planen är att inviga en bänk varje år under tio år. Bänkarna doneras till Värnamo kommun av ett företag, förening eller privatperson. Donatorn väljer en av platserna runt Lagan och en referensgrupp bestående av representanter från kommunen, Vandalorum, och Värnamo Företagareförening hjälper till att hitta formgivare eller konstnär till uppdraget.

Bänk nummer 2 i Bänkarnas stad som invigdes i maj 2018 har namnet Peace och donerades av Nivika Fastigheter AB. Peace är formgiven av konstnären Fredrik Wretman som är en svensk skulptör och konstnär. Han har bland annat skapat offentliga verk som Body & Soul vid Södersjukhuset i Stockholm och Bodhi i Viskan i Borås. Herrljunga Terrazzo fick äran att arbeta med Fredrik Wretman och leverera denna skulpturen som tillverkades i terrazzo till projektet Bänkarnas stad.

”När jag fick frågan från referensgruppen så sa jag ja direkt, jag visste hur den skulle se ut! 8 år tidigare hade jag gjort konstruktionen Peace och då tagit fram den i aluminium i liten skala. Redan då tänkte jag att att det skulle vara roligt att göra den i form av en sittmöbel, jag såg att formen skulle kunna vara lika stor som en stad eller lika liten som en manschettknapp.” säger Fredrik Wretman.

Fredrik berättar att det är ett konceptuellt verk och bygger på en matematisk formel. Skarvarna i materialet, i detta fall terrazzon gör att skulpturen ovanifrån ser ut som en peace-symbol. Den fungerar också som en kompass då den är placerad i nord-sydlig riktning. När Google Earth flyger förbi nästa gång kommer skulpturen synas som ett stort fredsmärke, och Fredrik hoppas att det inte är moln den dagen.

”Detta var ett väldigt roligt projekt för mig, det var en idé jag haft tidigare som Herrljunga Terrazzo förverkligade. Förutom att jag hade skapat formen var min roll i detta att se hur Peace skulle fungera bäst i miljön och bestämma höjd, storlek, färg och material. Materialet var ett enkelt val, jag gillar terrazzo men jag hade aldrig tidigare gjort något i terrazzo. Jag fick en rekommendation att kontakta Herrljunga Terrazzo och de var verkligen professionella. De skötte allt kring ritning och mått, jag skickade dem min skiss och efter några telefonsamtal hade vi en plan. Färgen på skulpturen är en blek grå. Efter som att jag tidigare gjort formen i aluminium så ville jag ta med den silvriga känslan.”

Peace är ett bra exempel på bra funktionalitet hos terrazzobetong. Det krävdes att skulpturen tillverkades med relativt få fogar då den annars blir för frostkänslig. Ytorna skulle vara hela, sammanhängande, stora och behagliga. Peace väger ca 4,5 ton och är gjord i fyra delar i armerad, frostbeständig terrazzobetong. Materialet är hämtat från Sverige som sedan gjutits till terrazzo i Italien. Peace står placerad på en liten udde alldeles vid Lagans strand där Herrljunga Terrazzos montörer Morgan och Fabian monterade skulpturen på plats. Den härliga formen tillsammans med den fint slipande terrazzoytan bjuder in till en stunds vila, lek eller en paus för fika.
crossmenu