TIPS & TRENDER

Renovera terrazzo

Det kan vara allt från att det gått en flis ur ett terrazzogolv till att flera hyreshus ska renoveras och trapphusen ska göras om. Att renovera terrazzo är ett vanligt uppdrag för oss på Herrljunga Terrazzo, materialet är tidlöst och tåligt vilket gör att det ofta går att laga istället för att byta ut. När man funderar på att byta ut ett terrazzogolv brukar vi nästan alltid rekommendera att slipa det istället, det blir som nytt och får en fantastisk lyster.

”Det har hänt att vi arbetat med terrazzogolv som till exempel kommit fram under en gammal plastmatta, då slipade vi upp ytan och fick ett jättefint resultat. Det känns förfärligt att ta bort ett fint terrazzogolv när man vet att det finns personer bakom som lagt många timmar på golvet. När man lägger ner lite kärlek på att renovera materialet kan man få ett mycket fint resultat.” säger Peter Qvint, produktionschef på Herrljunga Terrazzo.

Det händer att man slår ut flisor ur alla typer av sten. Vi åker inte bara ut till äldre fastigheter utan även helt nyproducerade för att laga terrazzo. Det kan hända saker under tiden som bygget pågår, det kan vara någon som tappat en kofot i golvet eller råkat slå ur en flis ur ett trappsteg. Då åker vi ut och fyller i så att det är snyggt vid inflyttning.

Renoveringar som kan påverka terrazzoarbeten är allt ifrån att man skär upp golvet för att lägga in nya ledningar, till att toaletter ska byggas ut och väggar ska flyttas. Det är både stort och smått, ibland kan man ta med sig materialet i handen och ibland kommer en lastbil till platsen. Skarpan är ett hyresrättsområde i Linköping som genomgått en omfattande renovering och förtätning. 282 st lägenheter har blivit 432 lägenheter genom en påbyggnad av ett fjärde våningsplan.

Vi arbetade med renoveringen av Skarpan i 3,5 år, fram tills att projektet var klart nu i somras. Det var läge att göra en renovering av Skarpan och de passade då på att utöka med en våning och samtidigt sätta in hissar. Trapphusen renoverades enligt den så kallade Östgötamodellen där man tar bort halva trappan för att få in en hiss och bygger till ett separat trapphus utanför huset.

”Det var väldigt roligt att vara med och förbättra detta hyresrättsområde. Skarpan består av många huskroppar, totalt är det 41 uppgångar. Det pågick under lång tid och vi arbetade i etapper, huskropp efter huskropp i samma takt som byggarbetarna renoverade. Terrazzoarbetet vi gjorde var både på gammal terrazzo i de befintliga trappuppgångarna, men även på helt nya ytor eftersom att den fjärde våningen lades till i renoveringen. Vi monterade också de nya trapporna.” säger Peter.

Något av det svåraste vid en renovering av terrazzo är att hitta samma kulör. Ibland arbetar vi med golv som är 100 år gamla och då måste vi ofta slipa golvet innan vi börjar renovera, dels för att se var vi behöver laga men också för att se terrazzons faktiska kulör. Vi brukar ta loss en liten bit av golvet och ta med till vårt labb för att där försöka hitta rätt recept.

”Ibland känner vi till det ursprungliga receptet vid en renovering men det behöver inte betyda att terrazzon längre har samma kulör, det förändras i takt med att terrazzon utsätts för slitage. För vissa typer av lagningar kan det passa bättre att välja en matchande färg istället för att försöka efterlikna den befintliga kulören och misslyckas. Man kan lätt tro att cement endast finns i en grå färg men det stämmer inte. Vi är experter på gråa färger, det blir lätt en sjukdom att försöka identifiera olika gråa nyanser.” säger Peter.

”Många av våra projekt är just som Skarpan, en blandning av nyproduktion och renovering där man ansluter en ny del till en befintlig. Det är inte heller ovanligt att komplettera hus med fler våningar för att förtäta våra städer utan att de blir större till ytan. Samarbetet med AB Lindstams Bygg och särskilt platsledningen på Skarpan har varit extremt roligt. För mig som arbetar med planering och styrning av resurser har det varit underbart med deras framförhållning och tidsplaner för varje etapp. En stor eloge till dem.” avslutar Peter.
crossmenu