Omgiven av Köpenhamns storstadspuls ligger hotellet SKT.PETRI. Här fångas en känsla av avslappnad lyx och detaljer som är något utöver det vanliga. I loungen och restaurangen på SKT.PETRI är det terrazzo från Herrljunga Terrazzo som pryder golven, även dessa ytor är något alldeles extra.

Tre olika kulörer av terrazzo i en perfekt kombination skapar ett mönster som drar ögonen till sig. Det är precis vad som händer på golvet i de två rummen i hotellet SKT.PETRI. Golvet i loungen har stavar i grönt och grått som bildar ett mönster, och runt om ligger plattor i vitt, som uppfattas som bottenfärg. Golvet i restaurangen har trekanter i tre olika kulörer; vit, svart och melerad. Det är lagt med exakt precision så att ett zickzack-mönster uppstår.

Terrazzo på golv läggs antingen platsgjutet eller som plattor. I båda fallen kan mönster i olika kulörer skapas. När du vill skapa ett golv med mönster liknande de på SKT.PETRI skärs varje del ut i terrazzoplattor och läggs samman som ett pussel. Plattorna finns i en mängd olika kulörer och det finns stora möjligheter att vara kreativ och skapa variation. Golvet läggs på plats av kundens montörer, bit för bit.

”När en arkitekt eller beställare kommer till oss på Herrljunga Terrazzo finns det oftast en färdig idé om hur golvet ska se ut, och vi arbetar nära kunden för att uppfylla deras vision. Det man brukar titta närmare på är val av kulörer. Vi har ett stort urval med färger att visa upp, och det är bra att se kulörerna i verkligheten innan man beställer.” säger Marinette på Herrljunga Terrazzo.

”När vi arbetade med SKT.PETRI fanns en färdig skiss på hur mönstret skulle se ut. Där hjälpte vi till med vilka mått som kunde lämpa sig bäst. Vi sände också över olika kulörprover som kunden valde de slutgiltiga kulörerna ifrån.” forstätter Marinette.

Vad krävs av en yta för att lägga ett mönstrat golv av terrazzoplattor?
Att välja att lägga terrazzoplattor istället för att platsgjuta terrazzo är vanligt på mindre ytor, till exempel mellanvilplaner i trapphus. Ett platsgjutet golv kräver ett stabilt betongunderlag, men plattor kan läggas på en stabil, plan, men lättare uppbyggnad. Det finns egentligen inga begränsningar för att lägga ett terrazzogolv av plattor. Plattorna skärs ut ur skivor som är 1200×3000 mm så det finns stor potential att skapa de mönster man önskar.

Ett bra miljöval
SKT.PETRI är certifierade enligt ISO 14001 som innebär att de systematiskt arbetar för en bättre miljö. Ett miljöledningssystem är integrerat i hela verksamheten och de arbetar hela tiden med att minska hotellets avtryck på miljön. Vi tycker att valet av terrazzo på SKT.PETRI går hand i hand med deras miljöarbete. Terrazzo är ett extremt slitstarkt och hållbart golvval. Med rätt skötsel håller det i århundraden – och det innehåller naturliga material.