På Herrljunga Terrazzo arbetar vi mycket med måttbeställd inredning där produkten skärs ut från stora block i terrazzo. Det kan vara bänkskivor, bar- och kassadiskar, bord och fönsterbänkar. I vår artikel ”Möjligheter med Terrazzo” kan du läsa mer om just detta.

Köksbänkar är en produkt som vi ofta levererar till olika typer av miljöer. ”Nu ser vi mer och mer att beställaren också väljer till ett stänkskydd i terrazzo ovanför bänkskivan. Det är något som ökat de senaste två åren.” säger Lovisa Emanuelsson på Herrljunga Terrazzo. ”Istället för att välja ett kakel eller en glasskiva som skyddar väggen i köket mot smuts och fukt låter man terrazzon också klättra upp på väggen. Det vanligaste är att man väljer samma kulör på stänkskyddet som på bänkskivan.” fortsätter Lovisa.

MILJÖER
En bänkskiva och stänkskydd i terrazzo passar bra i alla tänkbara miljöer, som hotell och företagskontor där terrazzo lyfter vilken personalmatsal eller kaffestation som helst. På en av bilderna syns ett projekt som vi gjort för Murman Arkitekter AB. Vi levererade även terrazzo till Ekelund Stockholm New York som valde att ha köksbänk och stänkskydd i terrazzo på deras nya kontor i Göteborg. Där kommer köket från Asplund och inredningsdesigner är Maria Kangärde. Flera kända köksleverantörer har valt terrazzo i bänkskivor och stänkskydd.

KULÖRER
Vi har ett brett utbud med kulörer att välja på. Våra kollektioner Herrljunga XQ, Italian Style, Italian XQ och Starlight innehåller de färger som finns för köksbänkar och stänkskydd. ”Just nu kan vi se att vitt, ljusgrått och mellangrått är de populäraste valen på terrazzo i köksbänkar. Kanske inspireras man av marmorns naturliga färg, eller kanske har man andra kulörer i köket och vill neutralisera med vitt och grått som inte tar för mycket fokus.” säger Lovisa.

BESTÄLLNING
Leveranstiden på köksbänkar och stänkskydd är ca 4-5 veckor. Det är oftast arkitekten/designern i ett projekt vi har kontakt med och som tillhandahåller måtten på det som ska beställas, till exempel genom en köksritning. Skivan skärs ut i Italien där hål för kran och diskho förbereds. Sedan levereras den till beställaren som själv står för montering.

SKÖTSEL
Skötseln av en bänkskiva i terrazzo fungerar på samma sätt som marmor. Materialet kan vara känsligt för syror som kaffe, te och citron och allt spill ska alltid torkas upp direkt. Använd rengöringsmedel avsett för sten så riskerar du inte att använda sura rengöringsmedel som kan orsaka fläckar eller flammighet, eller medel för kalkborttagning som kan orsaka frätskador. Terrazzo är ett material som får en patina med tiden och bara blir vackrare med åren.