Det spektakulära köpcentret ligger i den expansiva stadsdelen Hyllie i sydvästra Malmö. Emporia har en yta på ca 93 000 m², omkring 200 butiker och erbjuder shopping, mat, kultur och nöjen. På taket finns en unik park och köpcentret har genom åren vunnit flera internationella priser. Huvudansvarig arkitekt för projektet var Gert Wingårdh och Joakim Lyth handläggande.

  •  Vår intention var att Emporia ska vara en del av staden och dessutom hålla över tid och stå över trender. Därför passar terrazzo perfekt på golv, trappor, socklar och väggar. Det är ett hållbart och slitstarkt material som bara blir vackrare med åren” säger Joakim Lyth, arkitekt SAR/MSA, på Wingårdh Arkitektkontor i Malmö. Jag har jobbat med Emporia från start. Det har tagit fem år och jag har lagt över 10 000 timmar här, så jag känner mig ganska hemma i byggnaden.

Köpcentret Emporia närmsta granne är Malmö Arena, som Wingårdhs också har varit med och ritat. Runt omkring finns bostäder och tanken är att Emporia ska fungera som ett kvarter i stadsdelen. Genom Citytunneln, och stationen alldeles bredvid, är kommunikationerna mycket goda. Upptagningsområdet blir därför stort. Kastrup ligger bara 13 minuter bort och från Köpenhamn tar det drygt 20 minuter.

Emporia är ett fascinerande bygge och har man en gång sett de båda huvudentréerna så glömmer man dem aldrig. Den dramatiska utformningen, med två gigantiska inbuktningar i bärnstensfärgat respektive blått glas, lämnar ingen oberörd.

  • Vi tänker oss att entréerna ska suga in folk, ungefär som svarta hål eller trattar. De blir också nästan som en svepande gest.

Flytande terrazzogolv
Eftersom även inredningen är fantasifull och färgrik ville man balansera den med mer neutrala golv. På det översta planet lades därför trägolv och de båda nedersta fick terrazzogolv i lugnare toner från vitt och ljusgrått till nästan svart. Här finns också trappor, väggbeklädnad och socklar i terrazzo.

  •  Det är både slitstarkt och vackert. Jag blir så glad när jag ser gamla terrazzogolv för de blir bara vackrare med åren.

När Herrljunga Terrazzo skulle lägga det platsgjutna golvet var man noga med grundarbetet. På stora ytor kan spänningar uppstå, genom exempelvis värmeexpansion eller att byggnaden helt enkelt rör sig något. Detta innebär att även starka och tåliga material kan spricka. I botten finns därför ett glidskikt, därefter ett betonglager och överst ligger terrazzon. Det blir ett s.k. flytande golv som klarar påfrestningarna genom sin följsamhet.

Gemensam utveckling
Wingårdhs ser till att involvera sina leverantörer tidigt i processen.

  •  Det är så viktigt att ha bra leverantörer som kan sitt material. Då kan vi utmana varandra, vidareutveckla produkten och hitta bra lösningar tillsammans. Man måste helt enkelt ha ett bra samarbete. Det har vi verkligen med Herrljunga Terrazzo. De är öppna och lyhörda. Jag har även besökt deras anläggning och terrazzolabb. I labbet kan man ta fram nya mönster och materialkombinationer. Det är som en härlig lekstuga, avslutar Joakim.