Vad kan man lägga in för material i terrazzo? Det är en fråga som vi ofta får. Det finns ett intresse för hållbarhetsfrågor och att använda återvunnet material i terrazzo. Vi har märkt att fler är nyfikna på att ta ut svängarna och testa något nytt.

Vårt svar på frågan om vad man kan gjuta in i terrazzo är i princip allt, bara det är tillräckligt hårt och tillräckligt mjukt. Det är svårt att veta var gränsen går. Vi har till exempel gjort tester med plast, det har fungerat att slipa på men resultatet blir inte bra i längden om plasten är för mjuk och inte tillräckligt slitstark. Golv i terrazzo håller i hundratals år, men gjuter man in ett material som slits snabbare kommer det varken att se bra ut eller fungera i längden.

Allt material som läggs in i terrazzo måste gå att slipa ned för att få en jämn golvyta. Därför går det inte att använda material som rostfritt stål. Något som vi däremot får bra resultat av är glas. I vårt ordinarie sortiment har vi en kulör vi kallar för HT-ZACKE som till stor del består av återvunnet glas. De bruna och gröna bitarna i är returglas som återvunnits från just gröna och bruna glasflaskor. En annan typ av glas som ger en fin effekt är spegelglas. Att använda krossat spegelglas eller silvermålad glasskross ger vackra reflektioner och framhäver glasens färg.

”HT-ZACKE är en kulör vi använt i flera projekt. Den är ganska populär och det är roligt eftersom den består till så stor del av just återvunna returflaskor. För oss är det viktigt att vårt arbete är miljövänligt och därför är det extra roligt att ta återvinningen ett steg längre. Vi är öppna för att testa nya saker. Det finns många material som vi inte har utforskat i kombination med terrazzo men om det dyker upp en förfrågan experimenterar vi gärna.” säger Anton Lundell på Herrljunga Terrazzo.

Att göra terrazzo av återvunnet material är en liten del i vårt hållbarhetsarbete. Vi arbetar med naturmaterial med lång livslängd. Våra platsgjutna golv håller till exempel i flera hundra år. Det är ofta en stor anledning till att arkitekter och andra beställare väljer terrazzo i sina projekt. Det finns däremot en rekommendation från oss att platsgjutna terrazzogolv mår bra av att få en lätt, mekanisk slipning var fyrtio- till femtionde år. Det betyder att de golv vi lägger som har en tjocklek av ca 12 mm skulle kunna slipas minst 11 gånger och hålla sig fint i 600 år, om det sköts på rätt sätt.

Fem anledningar till att terrazzo är bra för miljön:

  •  Lång livslängd.
  •  Stenen som används är sådant som tas tillvara och som inte kan användas till bänkskivor och likande.
  •  Alla våra produkter är svanenmärkta, både platsgjutet och cement- och plastbundna plattor.
  •  Inga kemikalier behövs för att hålla rent, endast såpa. Fläckar kan ofta tas bort med ett fint våtslippapper.
  •  Ett rivet terrazzogolv förorenar inte miljön med några farliga ämnen.

Till de vanliga stenarna hör Carraramarmor. Bergen som Carraran tas ifrån delas upp i olika delar där man separerar det som går att göra hela block av och det som har sprickor, fläckar eller ådror med mera och inte anses lika fint. Det är detta vi tar tillvara på, som krossas och används i terrazzo.

Terrazzo består till mer är 75% av sten, och materialet som binder ihop stenen är endast vatten och cement. Herrljunga Terrazzo erbjuder marknaden inte enbart platsgjuten terrazzo och cementbaserade element, utan även prefabricerade skivor och plattor. De plattor som vi kan göra allra tunnast har en bas av plast istället för cement. Även den produkten har vi nu fått svanenmärkt, och det känns bra att vi kan visa upp att det är bra material vi använder oss av även här. Nu är hela vårt sortiment svanenmärkt.