Ibland får vi in förfrågningar som är lite mer ovanliga än andra, det hör inte till vanligheterna att vi platsgjuter terrazzo runt en privatbostad. Det var Elisabeth och Hans Schumacher som först sökte efter ett stengolv att lägga runt sin nybyggda villa. De tog kontakt med ett företag för att titta på kakelplattor, men fick informationen att detta skulle bli för halt att ha utomhus och företaget rekommenderade istället terrazzo från Herrljunga Terrazzo. Nu ligger en antikborstad terrazzo på plats hos familjen Schumacher.

Vi kan alltid ta fram helt individuella recept på terrazzo efter kundens önskemål på kulör, ytbehandling och mängden sten. Så gjorde vi även i detta fallet. Eftersom ytan skulle vara utomhus presenterade vi en terrazzo för Elisabeth och Hans som var antikborstad. För precis som kakel så skulle även terrazzo som är slipad på klassiskt vis bli för halt att gå på när ytan bli blöt av regn.

Att en yta är antikborstad innebär att man slipar och borstar ytan på ett speciellt sätt efter att man har gjutit golvet på plats. Stenen i terrazzon gör så att en struktur bildas på ytan vid borstningen. Det är denna behandlingen som gör att materialet inte blir lika halt när det blir blött.

”Våra önskemål kring golvet var att det skulle fungera utomhus och det skulle vara sandfärgat. Vi åkte till Herrljunga Terrazzo för att titta på olika prover. Där var det många val att göra; hur mycket sten vi ville ha i terrazzon, hur tumlad den skulle vara, vilken kulör, hur mycket pigment, om vi ville ha ett rutmönster i golvet, och så vidare. Det är fantastiskt att Herrljunga Terrazzo erbjuder sina kunder att få det precis som man själv vill ha det, deras service var mycket hög. Vår svårighet var att vi själva inte riktigt visste hur vi ville ha det, vi hade precis byggt hus så var vi trötta på alla val. Men resultatet blev väldigt bra ändå. Herrljunga Terrazzo var mycket hjälpsamma och duktiga.” säger Elisabeth Schumacher.

Terrazzoytan går runt hela Elisabeths och Hans hus, på alla fyra sidorna. Den har en bredd på ca 2 meter vid entrén och på kortsidorna, och på havssidan är bredden ca 5 meter vilket ger mycket utrymme för både en middagsplats och en loungeyta.

”Resultatet är ett golv som smälter bra in med huset. När man kommer närmare och ser det på nära håll ser man att terrazzon lever, att stenen tillsammans med strukturen bildar ett mönster. Golvet upplevs inte alls som halt. När man kommer från badet och är blöt om fötterna är det behagligt att gå på. Vi skulle absolut rekommendera terrazzo för detta ändamålet till andra. En annan bra sak är att det är lätt att hålla rent, det är bara att spola av golvet. Vi är enbart positiva av erfarenheten och bemötandet från Herrljunga Terrazzo.” säger Elisabeth.